Cases

Jake Esman was directeur bij Ajilon Professional Staffing: “Ik gebruike de Briefingcards het liefst daar waar we het geld verdienen: in commerciële gesprekken met opdrachtgevers en potentiële klanten. Ik was al langer op zoek naar een goed alternatief voor de holle gimmicks die in onze branche nog steeds zo gebruikelijk zijn. Ik zocht een relatiegeschenk met een boodschap. Iets wat je niet alleen achter kunt laten, maar giveaway waar je ook echt iets inhoudelijks mee kunt doen. Toen Vincent me in een hele andere context over de briefingcards vertelde, zag ik direct de commerciële mogelijkheden.”

“Laatst had ik een afspraak met het hoofd P&O van een industrieel productiebedrijf. Met ongeveer duizend medewerkers een belangrijke klant voor ons. Het is een vaste afspraak. Ik kom daar elk kwartaal om de lopende zaken te bespreken en de relatie te beheren.

Ik stelde voor deze vaste afspraak eens op een andere manier in te vullen. Dat vond hij prima. Ik vroeg hem drie kaarten uit te kiezen in antwoord op de vraag: Waar wil je naartoe in de samenwerking met Ajilon als personele dienstverlener. Ik weet nog precies welke kaarten hij selecteerde en waarom. Maar wat belangrijker is, ik weet ook zeker dat hij dat over een jaar ook nog weet.”

“Met de briefingcards kan ik een heel ander professioneel gezicht aan mij klanten laten zien. Ik versterk daardoor het onderscheid met mijn concurrenten. Niet alleen door een betere dienstverlening, maar ook door de relatie op een andere manier te onderhouden.”

Jake Esman was directeur bij Ajilon Professional Staffing, een onderdeel van Adecco Group Nederland met 45 commerciële en 500 gedetacheerde medewerkers. Jake heeft de briefingcards een paar weken lang uitgespreid neergelegd op de kast naast zijn bureau. Jake: “Je ziet eigenlijk iedereen direct reageren op de beelden die ze zien. Bij wijze van ‘praatje pot’ vertel ik iets over de achtergrond van de briefingcards. Vooral het gebruik van de creative commons licenties spreekt veel van mijn medewerkers aan. Ze vinden het leuk dat mensen iets delen zonder daar geld voor te vragen.”

“Daarna leg ik uit hoe ik de briefingcards in commerciële gesprekken gebruik. Ik vertel dat we geen liniaaltjes meer uit willen delen, maar met de briefingcards een giveaway gevonden hebben waar we ook echt inhoudelijk iets mee kunnen.” Als ze dan vragen hoe ik dat dan precies doe, stel ik voor de kaarten te gebruiken in de afspraak waar die medewerker voor kwam. Ik vraag dan simpelweg een kaart uit te kiezen in antwoord op de vraag: ‘Waar gaat onze afspraak volgens jou over?’ of ‘Wat wil je bereiken met deze meeting?’.

]=Daarna komt het er vooral op aan je mond te houden en iemand rustig de tijd te gunnen om alle kaarten goed te bekijken en er eentje uit te kiezen. Vindt iemand het moeilijk er maar één te kiezen? Dan kiest hij of zij er toch gewoon drie of vier. Als ik dan vraag, waarom het zo moeilijk kiezen is, rol het verhaal er ook wel uit.”

Jake legt uit het wat gebruik van de briefingcards in het contact met zijn medewerkers hem oplevert: “Ik krijg veel medewerkers in mijn kamer waar ik geen direct leiding aan geef en die ik eigenlijk helemaal niet zo goed ken. Voor een aantal van die medewerkers ben ik echt ‘de baas’. Ik heb gemerkt dat het gebruik van de briefingcards de afstand tussen medewerker en leidinggevende verkleint. Door met beelden te werken, verandert de sfeer. Medewerkers stellen zich opener op een spreken gemakkelijker vanuit hun gevoel. Als ik iemand daarna vraag of hij of zij die kaarten nu zelf zou kunnen gebruiken, reageren de meesten positief.”

Het Career Center is een plek voor alle (circa 6500) medewerkers van Capgemini die nieuwsgierig zijn, willen versnellen of simpelweg iets anders willen. Het Career Center biedt zicht op de organisatie en een consult, waarin de medewerkers meer zicht krijgen op waar zij staan binnen de organisatie en meer zicht op waar zij heen willen. De consults gaan over loopbaanontwikkeling en ook onderwerpen als de voorbereiding van een beoordelingsgesprek of het versnellen binnen de eigen omgeving. In ruim twee jaar tijd hebben meer dan 1200 medewerkers contact met het Career Center gezocht.

Désirée Willemsen en Barbara Visscher gebruiken Briefingcards als dit past bij het consult. Désirée: “ Door het gebruik van briefingcards praat de medewerker vrijer en komt sneller tot de kern. Bij loopbaanbegeleiding kun je Briefingcards op verschillende manieren inzetten. Bijvoorbeeld om inzicht te bieden in belemmerende overtuigingen of om snel boven water te krijgen wat iemand belangrijk in het werk vindt. Door beelden te gebruiken, praten mensen gemakkelijker vanuit hun intuïtie. Vaak kiezen ze een kaart, zonder precies te weten waarom. De kunst is dan daar goed op door te vragen.”

Barbara gebruikte de kaarten in een gesprek met een ervaren manager. Die vertelde haar achteraf: “Ik ben erg cognitief ingesteld en houd mezelf gemakkelijk voor de gek als het gaat om wat ik echt wil. Deze foto’s waren een prettig middel om dat te doorbreken. Door die kaarten te gebruiken kon ik gemakkelijker teruggaan naar de waarden en doelen waar het in mijn loopbaan om gaat.”